Hieronder tref je de volledige apps lijst aan. Uiteraard apps die voor de sterrenkunde zijn. Voor de apps die niet voldoende zijn bevonden is er de lijst “unlisted“.

De teksten die hieronder beschreven staan zijn eigen gebruikerservaringen. Ik let bijvoorbeeld erg op gebruiksvriendelijkheid, grafische kwaliteit, prijs en de reclames. Klik je op de store button knop, dan kom je direct in de store waar je de app kunt downloaden en meer informatie vindt over bijvoorbeeld prijzen en recensies. De apps in onderstaande lijst zijn gratis, mits het in de omschrijving is genoemd.

Mocht je vragen of een opmerking hebben dan ontvang ik graag een reactie. Weet je een goede “sterrenkundeapp” die je zelf veel gebruikt en volgens jou absoluut ook op de pagina “alle apps” thuis hoort, reageer dan via het reactieformulier dat je kunt vinden in het menu onder contact en help.

Planetarium4E

Voor de beginnende astronoom een “must-have”. Deze app is onlangs in de Playstore verschenen voor android. Gemaakt door studenten voor het project Sterren Schitteren Voor Iedereen. Mooie vormgeving, duidelijke informatie, handig te bedienen (ook voor kinderen) en mooie plaatjes. Deze app heeft het totale pakket. Gratis Nederlands en zonder reclame. Omdat de app nieuw is wordt er nog aan gesleuteld dus mocht je opmerkingen, complimenten of feedback hebben dan zal ik zorgen dat het bij de makers terecht komt. Ik mag natuurlijk nog niets vertellen over de ontwikkelingen, dus houd de app èn deze website in de gaten. Je kunt de app downloaden door hieronder op de Google Play afbeelding te klikken.
Planetarium4E
nasaspacecraft3d

Spacecraft 3d

Dit is een spectaculaire augmented reality (AR) app. Wat erg verrassend is zijn de verschillende ruimtesondes die je kunt bedienen. Je kunt ze van alle kanten bekijken en de instrumenten laten tonen. Met een (hier te downloaden pdf) ondergrond kun je de leukste dingen doen met deze app. Via deze link ga je naar YouTube naar de preview van deze app. (Wordt geopend in nieuw venster)
apple1 google1
sun surveyor

Sun Surveyor Lite

Handige app voor allerlei doeleinden. Voor de bepaling voor de plaats voor zonnepanelen, moestuinen, fotografie etc. Er zit een 3d kompas in. Als je de volledige versie koopt krijg je de functie “augmented reality” te zien. Oftewel de informatie wordt geprojecteerd op jouw beeld/zicht/achtergrond met behulp van je camera.
apple1 google1
The sun live window

The Sun live

Deze app is vergelijkbaar met Sun Surveyor Lite zoals hierboven beschreven staat maar dan voor Windows telefoon.
windows1
unnamed (1)

LunaSolCal Mobile

Een app die de standen, tijden en andere astronomische gegevens van de maan en de zon weergeeft. De app geeft veel informatie, is handig te bedienen en ik ben geen reclame tegengekomen tijdens het gebruik van deze app. Het handige van deze app is dat de Maan en de Zon beide de hoofdrol spelen. Je hoeft dus geen aparte Maan- of Zon app te downloaden. De informatie is ook als widget te downloaden. Op deze manier verschijnt de informatie automatisch op de het scherm van je telefoon. Klik hier voor de widget.
google1
soho

SoHO Viewer

Onze zon op 8 verschillende manieren bekeken. Via LASCO (Large Angle And Spectrometric Chonorograph), EIT (Extreme ultraviolet Imaging Telescope) en HMI (Helioseismic and Magnetic Imager wordt onze zon in de gaten gehouden. SoHO wat staat voor Solar and Heliospheric Observatory is een samenwerking van Esa en Nasa. Zonafbeeldingen kun je uploaden en verzenden via bijvoorbeeld mail. Nadeel (van de Apple versie) vind ik wel de lange laadtijd (ook via WiFi) voordat hij de recente gegevens van zon heeft geladen. Ik kwam van deze app een vergelijkbare versie tegen voor Android. Deze heet Solar Max Lite. Ze hebben ook bijna hetzelfde logo.
apple1
iss spotter

ISS Spotter

Een Apple app die de locatie van het ruimtestation International Spacespacestation weergeeft. Je kunt zelfs een alarm instellen zodat je een melding krijgt als de ISS over jouw aangegeven locatie heen gaat. Je hoeft met deze app geen overgang te missen.
apple1
unnamed

Sterhemel

Een Nederlandse, gratis en reclamevrije app die alle te waarnemen objecten en bezienswaardigheden toont aan de hemel. De app is makkelijk en overzichtelijk en voor Android gebruikers. Een echte aanrader.
google1
DSM iyL 2015

Dark Sky Meter

Deze app meet de lichtvervuiling. Hoe werkt het? Je legt je hand op de camera, haalt hem eraf, houdt de iPhone boven je hoofd en richt hem naar de lucht. Ik heb deze app niet vaak gebruikt. Het is wel leuk speelgoed. Deze app is alleen te downloaden voor de iPhone. Let wel de lite-versie heet DSM lite. De download koppeling is van de gratis versie. Via de app kun je voor € 0.99 opwaarderen naar Pro als je dat zou willen.
apple1

Google Earth

Het populaire Google Earth is een geweldige app om satellietbeelden mee te bekijken. Vlieg over de wereld en neem een kijkje in je eigen achtertuin, bezoek je geboorteplaats of verre, exotische oorden. Google Earth heeft nu ook Street View geïntegreerd, zodat je door de straten op de grond kunt lopen.
apple1 google1
stellarium

Stellarium

Stellarium wordt veel gebruikt op de laptop en PC. Van dit geweldige programma is ook ook een app verschenen. Dit is een betaalde app (€ 1,99), met dezelfde functies als je gewend bent via de laptop of pc.
apple1 google1
space journey

Amazing Space Journey

Dit een app die gebruik maakt van augmented reality. Door de app te installeren en te richten op de poster, kun je de planeten zien draaien en leuke foto’s maken. Zeker het proberen waard. Klik hier voor de poster. Je kunt de app ook zonder poster gebruiken en genieten van de planeten in ons zonnestelsel.
apple1 google1
gasgiants

Gas Giants

Gas giants is een handige  app voor de stand van de manen van de gas planeten in ons zonnestelsel.  Je kunt de tijd verzetten en daarmee bepalen wanneer je het beste kunt waarnemen.
apple1
waze

Waze

Waze is een social navigatie app. Hij staat in deze lijst omdat de huidige navigatietechnieken veel te danken hebben aan de ruimtevaart. Met deze app kun je met andere Waze weggebruikers route informatie delen. Bijvoorbeeld een mobiele snelheidscontrole, file, afsluitingen of andere gevaren op de weg. Met deze app heb je altijd de actuele reisinformatie.
apple1 google1 windows1
skyview

Skyview (paid)

Deze app stond altijd altijd op nummer 1 bij de gratis apps, nu niet meer. De betaalde versie op een iOS apparaat werkt prima, maar de gratis versie met een Android toestel zeker niet. Het was ook wel te mooi om waar te zijn. Een gratis app, zonder reclame, waarmee je correct kunt navigeren onder de sterrenhemel. Mochten de makers verbeteringen aanbrengen aan de app dan zal ik deze tekst weer herschrijven.
apple1 google1
exoplanet

Exoplanet

Exoplanet brengt alle ontdekte exoplaneten in kaart. Van elke planeet is er uitgebreide informatie. Bijvoorbeeld de naam, grootte, ontdekkingsmethode en het ontdekkingsjaar. De app wordt regelmatig bijgewerkt met de nieuwste exoplaneten en nieuwe/herziene ontdekkingen.
apple1 google1 windows1
observatory

Observatorium

Observatorium is een prachtige klok. De app laat een grote hoeveelheid astronomische informatie zien. De app beschikt o.a. over een heliocentrisch planetarium, wekker, dag en nacht overzicht op de wereldkaart. De klok is gesynchroniseerd met atoomklokken. Deze app kost €0,99 en alleen beschikbaar voor Ipad.
apple1
NASA Science A Journey of Discovery

Nasa Science

Deze app is alleen te downloaden voor de iPad. Deze Nasa app informeert je over allerlei wetenschappelijke missies die de NASA heeft gedaan. Veel informatie en prachtige beelden. Technisch Engels wel vereist voor deze app.
apple1
Mijn hemel

Mijn hemel

Mijn hemel geeft je de gebeurtenissen aan de hemel voor de Benelux en de actuele weergegevens op jouw locatie (door middel van de ingebouwde GPS). Het is zoals de titel al doet vermoeden een Nederlandse app. Veel informatie in een handig overzicht.
apple1
aurora Forecast (2)

Aurora forecast

Dit een app die het weer in de ruimte weergeeft en de kans op poollicht. Het is een handige app met actuele informatie over de zon. Mooie app en makkelijk te bedienen.
apple1 google1 windows1
download

Fovieuwer

Het hoofddoel van de app is het simuleren van het beeld dat zal worden gevormd door jouw telescoop met de door jou gekozen oculairs. Verder belooft de app enkele leuke extra’s zoals GPS-positiebepaling, tijd en kompas.
Wie op zoek is naar een telescoop of een extra oculair kan deze app gebruiken om de knoop door te hakken.
google1

Be a Martian

Een Engelstalige app over Mars. Deze app staat boordevol foto’s die de marswagens Curiosity en Opportunity op Mars hebben gemaakt. De makers hebben echt geprobeerd om je een voorstelling te geven van hoe Mars eruit ziet als je op Mars bent. Dit alles aangevuld met leerzame video’s over Mars en zijn missies.
apple1 google1windows1
Izonnestelsel

iZonnestelsel

Voor deze app heb je ook het boek nodig van iZonnestelsel. (Te koop in de bekende online boekenwinkels). Dit is werkelijk geweldig gemaakt. Leuk voor jong en oud! Met dit boek en de app begeef je je in de wereld van augmented reality zoals geen enkele app dat kan. In het boek staan leerzame onderwerpen over astronomie aangevuld met een geprojecteerd zonnestelsel, een asteroïde en nog veel meer. Dit is echt een topapp! Klik hier voor een filmpje.
apple1 google1
mzl.ilqjnyxk.350x350-75

Phases of the Moon

Een simpele, duidelijke app die doet wat je ervan verwacht. Als je hem opstart krijg je direct de Maan in beeld met de fase waarin de maan op dat moment staat. Ook de afstand en de Maan opkomst en ondergang worden in hetzelfde scherm weergegeven. Er zit wel een balk reclame in, maar deze vind ik niet hinderlijk.
google1
unnamed

Maanfase

Voor zoals de Maan app hierboven is deze versie voor de Apple devices een goede concurrent. Deze Nederlandse app zit grafisch ook helemaal goed in elkaar. De informatie en de gebruikersvriendelijkheid zijn helemaal in orde. Wel een reclameblok in de bovenhoek, maar niet hinderlijk.
apple1

 

AlienSky (2)

AlienSky

 

Alien Sky voorziet je zelfgemaakte foto’s van hemelobjecten.
De meest mooie en bijzonder objecten kun je over je gemaakte foto heen plakken.
Zo kun je een vallende ster plakken op een foto van de lucht, een UFO, planeten en veel meer. Makkelijk te bedienen en je kunt de foto’s zelf gebruiken.image2 image1
apple1
Solarsystem3d

Solar System 3d

Deze app heb ik al eens eerder gedownload. Ik vond hem toen grafisch niet geweldig en met een lange laadtijd. Inmiddels is de app aanzienlijk verbeterd! Grafisch nog niet optimaal maar wel de moeite waard om hem hier te vermelden. Je kunt met deze app door ons zonnestelsel reizen. Er zit bijvoorbeeld een mogelijkheid in om alle hemellichamen te vergelijken op grootte. Best mooi gedaan. Wel een reclamebalk in het scherm. Klik hier voor een video van deze app.
google1
Heavensabove

Heavens Above

Van deze bekende website heb ik een app gevonden. De app is qua grafische bijzonderheden niet heel spectaculair. De informatie waar het bij deze app om gaat wordt goed en duidelijk weergegeven. De gegevens en berekeningen worden van de website gehaald. Zo kun je zien wanneer het ISS (International SpaceStation) zichtbaar is, de planeten in ons zonnestelsel én (wat ik nog niet vaak heb gezien) er iridium flares zichtbaar zijn. Een iridium flare is een satelliet die op een bepaalde manier naar de aarde gedraaid is zodat het zonlicht de satelliet zichtbaar maakt. Deze app voorspelt het. Helaas wel een balk met reclame en alleen beschikbaar voor Android gebruikers.
google1
proba-v_app_0

Proba V

Op 10 maart 2016 deze app is gelanceerd voor Ios en Android. Proba V is een ESA satelliet die in kaart brengt hoeveel plantengroei er op aarde is en op welke werelddelen. Om de twee dagen stuurt de satelliet zijn observaties zodat de informatie bijgewerkt kan worden. Ik heb hem gedownload. De eerste indruk is goed. Mooi en duidelijk weergegeven. Het zou mooi zijn als je via de kaart ook echt de plantengroei kunt zien. Dit is nu (op mijn Ios) alleen te zien bij informatie, waar ze het beeld van de week wel mooi hebben weergegeven. Deze gratis app bevat geen reclame.
apple1 google1
skyeye

SkEye

Deze app heb ik voor de tweede keer ontvangen voor in de apps lijst. SkEye is een sterrenatlas. Behalve sterren geeft hij ook bijvoorbeeld Messier objecten weer. Ik heb hem al een tijdje op mijn Android device staan. Ik gebruik hem zelf weinig omdat ik het beeld erg onrustig vind. Aangezien ik er al twee keer op geattendeerd ben zal ik hem toch nader onderzoeken. Deze app is alleen te downloaden in de Playstore.
google1
Astropanelapp

Astro Panel

Een nieuwe tip! Astro Panel. Dit is een app voor het weer maar dan in het bijzonder voor (hobby) astronomen. Hij is gratis te downloaden in de Play Store voor Android divices. Ook proberen? Als je op de knop klikt kom je in de store.
google1
  • 23108Totaal aantal bezoekers:
  • 0Bezoekers op dit moment online: