Virtual reality (VR), betekent letterlijk virtuele werkelijkheid of virtuele realiteit. Een vorm van technologie die een wereld kan creëren waarin mensen dingen kunnen ontdekken. Door de 3d bril is VR bekend geworden. Je kunt de virtuele wereld bekijken met een smartphone en VR-bril. Het lijkt alsof jij je letterlijk in de wereld bevindt zoals je die op dat moment ziet. Kijk hiervoor ook bij tips en trucks.
 Hieronder tref je een voorzichtig begin aan van sterrenkundig gerelateerde Virtual Reality apps voor de smartphone.

VR Planetarium

Met deze app kun je een reis door ons zonnestelsel maken. De zon en de planeten ze komen allemaal langs. Voor de handigheid heb ik het Russische menu kunnen vertalen naar het Nederlands. Het menu kun je vinden als je naar beneden kijkt met je telefoon. Daar zie je drie blauwe opties. Te weten:

1. Terug naar het begin
2. Centreren/naar het midden
3.  VR modus (reis)

Grafisch mag het wat mij betreft toch nog wat beter. Aangezien dit de enige app is waarbij je echt een reis maakt en de richting gaat die je zelf kiest, vond ik dat deze app zeker een plaatsje verdient in de lijst. Voor Apple is hij niet meer te downloaden.

apple1 google1

Liftoff VR

Van dichtbij een lancering meemaken? Dat kan met deze app. Vlieg mee met een SpaceEx raket terwijl je helpt de missie te voltooien. Je moet namelijk een paar opdrachten voltooien. Probeer met het vizier de groene stippen te pakken of vast te houden. Compleet met geluiden en goede grafische beelden.
apple1 google1

GoPro VR

Geen echte sterrenkundeapp, maar wel een mooie app met mooie video’s van astronomische gebeurtenissen. Typ in het zoekvlak “space” en je kunt mee met het International Spacestation (ISS), een reis maken door het heelal of opstijgen vanuit een graanveld. Hopelijk wordt het assortiment snel uitgebreid met meerder video’s op astronomisch gebied.
apple1 google1