Sterrenkundeapps.nl: Heel veel sterrenkundige apps voor iedereen. Ik heb ze beoordeeld op kwaliteit, grafische vormgeving, gebruikersvriendelijkheid, prijs (liefst gratis) en reclame. Hier kun je meer lezen over mijn visie en doel met deze site.

Lezing sterrenkundige apps voor de smartphone op Volkssterrenwacht Bussloo

Op vrijdagavond 22 februari 2019 geef ik de lezing “sterrenkundige apps op de smartphone” voor het publiek van Volkssterrenwacht Bussloo.

De avond begint om 20.00 uur en zal met een korte pauze duren tot 22.00 uur. Aan het publiek de vraag of zij voorafgaand aan de lezing (liefst thuis) alvast de app van YouTube willen downloaden zodat die alvast op de smartphone staat. Dit wordt een klein onderdeel aan het eind van de lezing.

Uiteraard passeren er ook dit keer weer nieuwe en verbeterde apps en belooft het een leerzame maar vooral leuke en interactieve avond te worden. De lezing is geschikt voor iedereen die graag ontdekt hoe sterrenkundige apps kunnen helpen bij het ervaren en begrijpen van sterrenkunde.

 

 

 

SkyView free (was de) beste app

Skyview is van zijn eerste plaats gevallen. Ik kreeg steeds meer meldingen dat SkyView toch niet meer prima werkt. Na een aantal ervaringen van gebruikers met de gratis versie waar ik zelf bij stond besloot ik hem van de eerste plaats af te halen. Met name het navigeren werkt niet goed. Sinds de calibratie-modus eruit is gehaald door de ontwikkelaars geeft de telefoon niet meer de juiste sterrenbeelden en objecten weer. Heel erg vervelend. Het probleem doet zich vooral voor bij de gratis versie in combinatie met een Android apparaat. Ik zal de makers ook berichten. Ik houd jullie op de hoogte.

skyview1

Binnenkort veel nieuwe apps

Ik heb flink wat apps uitgeprobeerd, en gelukkig nieuwe ontdekkingen kunnen doen.

Een goed doel “Sterren schitteren voor Iedereen”

Sterren schitteren voor iedereen. Ook voor kinderen met een beperkingdank en kansarme jongeren. Op 14 oktober kwam ik in contact met dit goede doel. Het project “Sterren schitteren voor iedereen” is door (mede) initiatiefnemer Jean-Pierre Grootaerd opgezet met als doel alle jeugd de kans te geven kennis te maken met een telescoop. Dit goede doel wordt inmiddels gesteund door verschillende organisaties. De vraag aan mij was om mee te denken over een goede en makkelijk benaderbare app voor de sterrenkunde afgestemd op de doelgroep. Dat heb ik natuurlijk met veel plezier gedaan. Binnenkort ga ik een school bezoeken die via dit geweldige project een telescoop heeft aangeboden gekregen. Ik ga ze op school op weg helpen om de sterrenhemel voor iedereen toegankelijk te maken. Klik hier voor de website. Inmiddels is er een compilatiefilmpje verschenen waarin dit goede doel nog eens heel duidelijk wordt weergegeven. Je kunt ook een donatie doen om dit geweldige project te helpen.

Augmented reality en virtual reality

Op deze site zul je regelmatig bovenstaande woorden tegenkomen. Augmented reality is “iets” met behulp van je telefoon of tabletcamera (plaatjes of tekst) projecteren op de werkelijkheid. Heel handig als je de hemel wilt gaan observeren en je in je scherm de namen er al bij ziet staan. Dan weet je waar je naar kijkt. Virtual reality is een andere “werkelijkheid” waarin je je dan ook echt lijkt te bevinden met behulp van een scherm of bril. Met apps voor astronomie of sterrenkunde komen deze twee uitvindingen goed van pas. Het laat je ervaren hoe het is om door het zonnestelsel te zweven, een robot te besturen, of om aanwezig te zijn op een lanceerplatform. Uiteraard staan dit soort apps ook op deze website.

Sterrenkundeapps.nl webapp!

Als dit geen sterrenkundeapp is… Een hele dikke knipoog natuurlijk. Het is mijn zelf gemaakte android app. Een app maken, echt iets wat nog op mijn to-do-list stond. Ik ben het gewoon gaan proberen en voila, een webapp van mijn website is het resultaat. Je komt met deze app rechtstreeks op deze site terecht met het menu direct op je scherm. Je hoeft dus niet via je browser deze site op de zoeken en in te typen. Ik verdien er niets mee en vandaar dat hij ook gratis en reclamevrij te downloaden is. Ik heb hem (nog) niet aangemeld bij de Play Store. Via hier kom je op de juiste pagina 🙂

It’s A Camera?… It’s A Phone?… It’s The Hubble Telecope!!

rjenhubble

Een geweldige foto van de presentatie sterrenkundeapps.nl bij Sterrenwacht Saturnus. Gelukkig wilde hij even mijn “marker” (achtergrond die je nodig hebt bij de app Spacecraft 3d) vasthouden. Het lijkt net of hij een foto maakt met de Hubble telescoop. Het was een leuke en interactieve avond. Mijn dank aan ieder die dit mede mogelijk heeft gemaakt. Ook de app Spacecraft 3d bekijken? Klik hier.

Cosmic Eye

Dit is een hele bijzondere app. Je maakt als het ware een voorbestemde reis door het hele universum. En met de nadruk op “hele”. Zelfs de allerkleinste deeltjes van ons bestaan komen aan bod. De informatie is Engelstalig.

Deze app komt niet in de lijst. Simpelweg omdat ik deze app maar hooguit twee of drie keer bekeken. Hij is wel zeker interessant genoeg om hem met jullie te delen. Ook natuurkunde docenten kunnen deze gratis app gebruiken in hun les. Onderstaand de video omdat de app alleen via iTunes te downloaden is. Dus ook Android- en windows gebruikers kunnen de reis hier bekijken.

apple1 Hier natuurlijk ook de bekende downloadknop naar de appstore.

Presentatie op lokatie

De interactieve presentatie Apps voor de Sterrenkunde wordt ook op locatie gegeven. Mocht je geïnteresseerd zijn in de presentatie of andere presentaties over sterrenkunde neem dan gerust contact op via het contactformulier. Op de foto pagina kun je foto’s zien van de presentatie.

  • 82494Totaal aantal bezoekers:
  • 0Bezoekers op dit moment online: